Hendrik de Waard

Professor Hendrik de Waard (20 april 1922 - 11 augustus 2008) is geboren en getogen in Groningen. Hij ging naar het gymnasium van 1934 tot 1940. Vanaf 1940 studeerde hij aan de Universiteit van Groningen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, om in 1949 zijn doctoraal in de natuurkunde en wiskunde te ontvangen. Zijn eerste onderzoek, waar hij in 1942 mee begon, was in de atoomfysica.

In 1948 schakelde hij over op de kernspectroscopie en ontving hij zijn doctoraatstitel in 1954 met zijn thesis getiteld "Scintillation coincidence studies of the decay of 181Hf and 1930s and the isomerism of odd proton nuclei". Door dit onderzoek ontwikkelde professor De Waard een methode om korte kernlevens te meten. In deze tijd werkte professor De Waard ook in Stockholm en Uppsala. In Uppsala ontwikkelde professor De Waard een methode om fonkelingsspectrometers door de terugkoppeling van het fluctuatie uitgaande signaal te stabiliseren, Rijksuniversiteit Universiteit van Groningen. En kreeg in 1958 een volledige aanstelling. Zijn onderzoeken bij de Rijksuniversiteit Groningen waren metingen op de polarisatie van bètadeeltjes.

Tijdens een jaar als gastprofessor bij de universiteit van Illinois in 1962, begon hij onderzoek te doen op het nieuwe gebied van de spectroscopie Mössbauer. In 1965 begon hij samen met Dr. S.A. Drentje met het onderzoeken van bronnen die door ionenimplantatie van radioactieve isotopen en metalen worden gemaakt. Dit werk bleek zeer succesvol en wordt nog steeds voortgezet. Van belang is de ioneninplanting in halfgeleiders geweest.

Professor Hendrik de Waard heeft talrijke erkenningen, met inbegrip van toekenning van lidmaatschap in de koninklijke academie van Nederland van wetenschap, een beurs aan de American Physical Society en erelidmaatschap aan de European Physical Society ontvangen. Professor De Waard is in 1978 het eerste ere-lid van de FMF geworden. Na zijn werk aan de Rijksuniversiteit Groningen is door de FMF de stichting Hendrik de Waard opgericht.

Professor Hendrik de Waard is op 86-jarige leeftijd overleden op 11 augustus 2008.

Voor meer informatie over professor De Waard verwijzen wij naar de site van de stichting Hendrik de Waard.